Mål madspild og pas bedre på dine og klodens ressourcer
Globalt estimeres det, at 1/3 af alt spiselig mad går til spilde. Det er både dyrt og så står madspild for 8-10% af den globale udledning af drivhusgasser. Ved at måle madspildet kan du få overblik over det økonomiske og miljømæssige potentiale i netop dit køkken.

Madspild i professionelle køkkener
Op mod halvdelen af råvareindkøbet bliver smidt ud
Vores erfaring viser, at op til 50% af råvareindkøbet bliver spildt i professionelle køkkener, hvilket efterlader et stort økonomisk og miljømæssigt potentiale.
Madspildet indikerer, at det er svært at vide, hvor meget mad man skal lave og hvad de spisende gæster godt kan lide.
Størstedelen af madspild sker i serveringerne
Vores målinger viser, at ca. 80% af madspildet kommer fra serveringerne og de spisende gæsters tallerkener.
I medarbejderkantiner, hoteller og restauranter kan det være svært at vide, hvor mange der kommer og spiser.
I cateringkøkkener, plejehjem, hospitaler og børnehaver har køkkenet ofte begrænset eller ingen indsigt i hvad der bliver spist og smidt ud hos de spisende gæster.

Stort potentiale i at måle og reducere madspild
Et køkken, der laver mad til 400 gæster om dagen, køber typisk råvarer for 2 mio. kr. om året. Hvis 20-50% af råvareindkøbet ender som madspild, så bliver der smidt ud for 400.000 til 1.000.000 kr. om året.
Hvis madspildet halveres, vil køkkenet altså spare 200.000-500.000 kr. om året og dertil kommer den store miljøbelastning som vi alle sammen gerne vil undgå.
Tommelfingerreglen er, at 1 kg madspild svarer til ca. 2,5 kg CO2, men CO2-aftrykket varierer alt efter typen af fødevarer, hvor fødevaren transporteres fra, mv.
For kokke, klimaet og de spisende gæster

Hjælp planeten
Reducer miljøbelastningen gennem mindre madspild.

Spar tid
Spar produktionstid i et i forvejen travlt arbejdsmiljø.

Spar penge
Reducer råvareomkostninger med op til 25% og få hentet mindre madaffald.

Gladere kokke og kunder
Gør noget godt for kloden, arbejdsmiljøet og kunderne.
Mål madspild automatisk med FoodOp
Med FoodOp kan du automatisk måle madspild i dit køkken, og spare både tid og penge uden at løfte en finger. Det tager kun 15 min at sætte op og så vil vores madspildseksperter guide jer.
Det gør vi ved hjælp af digitale vægte, som placeres under alle de organiske skraldespande i køkkenet, i modtagerkøkkener, ved de spisende gæster eller hvorind I har organiske skraldespande som I ønsker at måle på.
Derfra måler vægtene automatisk, hvor meget der bliver smidt ud og deler indsigterne i FoodOp platformen, som kan tilgås på alle enheder. Når først der er data, er det synligt hvor vi kan sætte ind og realisere potentialerne i dit køkken.
Kom madspild på forkant
Med FoodOps menuplanlægningsmodul kan du også få mængdeforslag, CO2-estimater, ernæringsberegninger og meget mere på dine menuer. Se hvilken løsning, der passer bedst ind i dit køkken.
Hvordan det virker?
I virksomheder

I kommuner og regioner

I cateringkøkkener

I kantiner og hoteller

Forebyggelse er den bedste måde at bekæmpe madspild
– Environmental Protection Agency
Generelt om madspild
1/3
af al mad går til spilde.
170 trillioner
liter vand bliver brugt til at producere mad, der spildes.
3. plads
Hvis CO2-aftrykket fra spildt mad kom fra ét land, ville det være verdens tredjestørste udleder af CO2.
20-50%
af det totale råvareindkøb bliver typisk smidt ud i professionelle køkkener.
1/3
af al mad går til spilde.
3. plads
Hvis CO2-aftrykket fra spildt mad kom fra ét land, ville det være verdens tredjestørste udleder af CO2.
170 trillioner
liter vand bliver brugt til at producere mad, der spildes.
20-50%
af det totale råvareindkøb bliver typisk smidt ud i professionelle køkkener.